неделя, 14 декември 2008 г.

Кампания "Ангелска елха"


"Ангелска елха" е световна кампания на Prison Felowship International, с основна цел насърчаване на близките сейни взимоотношения между лишените от свобода и техните семейства. Осъществява се в 98 страни от цял свят.
В България, кампанията се осъществява за 9-та година. През 2007г. се реализира от ДРОПЛС и Каритас Русе и обхвана повече от 400 деца на лишени от свобода в затвори в София, Враца, Белене, Бобовдол, Стара Загора и Поправителен дом в Бойчиновци. Осъществи се на няколко етапа - кампания за събиране на дарения - финансови и материални средства, подходящи за изготвянето на подаръци; подаване на заявления от лишените от свобода в целевите затвори за участие в кампанията - подаване на информацията за децата им - пол, възраст, адрес; опаковане на подаръците, разпределение спрямо възрастта на децата и последващото им изпращане; изготвяне на официален отчет към дарителите. През 2007г. кампанията се реализира с подкрепата на главна дирекция "Изпълнени на наказанията" и Държавна агенция "Закрила на детето". В Русе се проведе тържествено опаковане на коледните подаръци в Центъра за деца и младежи с увреждания "Милосърдие" на Каритас - Русе, в което взеха участие и опаковаха представители на местната власт, институции, НПО и доброволци.
През 2008г. кампанията се осъществява в партньорство между МД "Елиас Канети", Каритас-Русе и ДРОПЛС. Тази година в русенската част на кампанията се включиха православната и католическата църкви. С благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит д-р х.к. Неофит подаръци се събират в катедралния храм "Света Троица" и в храм "Свети Николай". Съответно възможност за дарение с благословението на Никополския епископ монсеньор Петко е предоставена и в католическата църква "Свети Павел от Кръста". Освен това, благотворителни кутии ще се разположат във всички магазини ALMART на "НИДОР" ООД в града от 08. 12. 2008г. Фирма "Феникс 94" дари 50 чифта детски чорапи, а фирма "Великови" 200 пакета солети и 200 броя вафли.
Журналистическо ателие "Слово" при МД "Елиас Канети", съставено от ученици от ПГПТ "Атанас Буров", ПГИУ "Елиас Кенети" и МГ "Баба Тонка" посвети централната тема на своя първи вестникарски брой на съдбата на тези деца, за да направи каузата на кампанията достояние на своите връстници. Вестникът ще се разпространи във всички русенски училища. Ученическият съвет на СОУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ" пое инициативата да съдейства при опаковането и изпращането на подаръците. Подаръци ще се събират и в предучилищните групи на СОУ "Васил Левски".
В България всички права за кампанията се притежават от ДРУЖЕСТВОВО ЗА РЕЛИГИОЗНА И ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА НА ЛИШЕНИТЕ ОТ СВОБОДА(ДРОПЛС).
Децата на осъдените, особено тези, които не са в социални домове, остават извън благотворителните кампании на всички организации, помагащи по време на големите християнски празници на децата в нужда. Трудно е да проявим състрадание към онези, които са нарушили закона и са изправени пред последствията от своите деяния, но техните деца се превръщат в невинни жертви, които не са направили нищо лово, а страдат не по-малко.
Нека дарим с общи усилия малко топлина и обич на тези деца в навечерието на Рождество Христово!

Няма коментари: